четвер, 9 липня 2015 р.

Подорож в Литву: Вільнюс, Каунас, Клайпеда.

Причиною цієї поїздки було те, що мені була потрібна віза, а литовці відомі своїми мультиками (не хентай). Принаймні, панувала така думка. Плюс, раптова акція від МАУ, дешеві квитки до Вільнюса. До речі, дізнався про неї з із супер-ресурсу – Costfucker. Бери з мене приклад.



Отже, квитки взято. Спланувалася подорож: Вільнюс – Клайпеда – Каунас – Вільнюс. Транспорт між ними – офіційний автобус, 3.5, 2.5 і 1.5 години відповідно. Хоч це і Європа, ніяких вайфаїв з розетками і туалетами, як в приватних SimpleExpress чи LuxExpress все ж немає :(

Проживання – хостели, орієнтовно 10 євро з людини за ніч, якщо не брати стодолу на 10 чоловік. Десь дешевше, десь дорожче, залежно який рівень комфорту для тебе прийнятний.
Якщо коротко, всі три міста варто відвідати, ідеально – два дні в кожному. Наша подорож була довжиною в чотири дні, тож в Клайпеді ми були два неповних дні, і по дню в решті міст.


Приліт


При виході із аеропорту є зупинка автобусів і маршруток, які їдуть на Stotis – вокзал. Тобі туди. 1 євро. 15 хв їхати. Кінцева, виходь.
Одразу про насущне – на автовокзалі можна купити sim-карту Labas із гігабайтом 4G (у нас теж з’явиться після чергової революції) за 4 євро. 2 євро сімка (без паспортів і всього такого) і 2 поповнити аби взяти гіг трафіку. 4 євро, Карл!
Швидкий перекус? Чілі піца або центральний Снекутіс.

Клайпеда


Це старе портове місто, малесенький центр, набережна, порт, коса з пляжами. Жили ми в класному хостелі із недвозначною назвою – Klaipeda Hostel, одразу біля автостанції.
Першим яскравим враженням про Клайпеду було те, що там темніє нереально пізно. Тобто, в червні сонце сходить о четвертій і заходить пів на одинадцяту, плюс смеркається повільніше, геть темна ніч буває години дві. Це дуже дивно!

Порт Клайпеди після 12 ночі

З вікон кричать вгашені білоруси, російською звісно. Вивішують офіційний білоросійський прапор, луплять селфачі, а потім такі нахуй етат флаг. Дивні люди. На живє бєларусь не відгукуються.
На другий день ми сіли на паром (0.8 (дельфінарій) чи 0.4(старий термінал) євро), що завіз нас на косу (це та ж коса, що й калінінградська, тільки ще в Литві). На косі є чудовий чистий лісопарк, аби кататися на ровері (візьми на прокат, бо ми затупили з тим), дельфінарій (не пішли, бо 8 євро і пів години стрибаючих дельфінів), відкрита водойма з пеліканами і милими тюленями (нічим не гірших за дельфінів), Морський музей (закритий на реконструкцію до 2017, як же ми розчарувалися…), музей під відкритим небом (декілька кораблів риболовного профілю, старі дерев’янні і сучасні, а також двір риболова – як Пирогівське, чи Шевченківський гай, if you wish), громадські пляжі, включно із сімейним, чоловічим, жіночим і нудистським. Коротше, є куди піти і прекрасно провести час. Я скупався в морі, це було чудесно :)


Про тіп: на косі не продають алкоголь. Бери із собою смачнезне литовське пиво, або локальний трунок 999 – те, що треба, для активного відпочинку із елементами вгашеності.

В Клайпеді є музей замку – не ведись, замку немає, його лиш зібралися відбудовувати.
Тут також постійно ловлять рибу, і продають smoked fish, ми завтикали спробувати, а ти будь мудрішим, не пропусти.
Також можна катнути по каналу на катамарані – чудова розвага під tamsusis alus, 7 євро з чотирьох на годину. Shut up and take my money!
Не завтич сходити в порт на захід сонця. Прекрасний вид.

Сильно красивий корабель - ресторан. Як вагон, тільки корабель.

Рекомендації по закладам: смачнезні бургери в IQ Baras, більш класична литовська кухня в Senamiestis.

Каунас


Якщо Клайпеда більше схожа на Крим – локальний ресорт, то Каунас ближче до Чернівців. Чи Львова.
Жили ми в непоганому хостелку, Extra Hostel, фактично в центрі. За один день ми встигли відвідати два музеї (музей чортів, і музей війни), обидва чудові, які варто відвідати, і обидва були зачинені, бо не працюють в понеділок і вівторок. Зате були біля замку – насправді єдина вежа – в місці, де зливаються Неріс(?) і Німан. Там красивий парк і загалом супер.


В центрі – довжелезна пішохідна алея Свободи через увесь центр міста, від Михаїла до ратуші, з обох боків заклади і магазини. Місцева площа ринок – красиве місце, старі будинки і пам’ятники, мені дуже сподобалося. Одразу за нею і знаходиться замок.


 

 

Крім того, в Каунасі є острів – майже як Труханів – там також облаштований парк, люди весело і задорно вживають alus, вигулюють собак, гуляють, валяються на траві, відпочивають. Бери приклад із людей!
Рекомендації по закладам: Bernelių užeiga. Тут дуже смачно.

Вільнюс


У Вільнюсі я вже був оце втретє, для мене це місто вже як рідне. І щоразу ми живемо в Fortuna hostel. По-перше, це дуже дешево. По-друге, він біля вокзалу, тож звідти добиратися близько в аеропорт (таксі дешевше), і в центр недалеко.
У Вільнюсі прекрасно все: історичний центр із покрученими вуличками, президентський палац, вежа Гедиміна, фортеця, три хрести, Ужупіс.



Рекомендації по закладам: Трушний Снекутіс

Замовляй таксі в хостелі, вони викличуть на коли тобі треба. Май дрібні євро – таксист зранку не матиме здачі навіть з двадцятки.


Люблю Литву. І ти люби.

Немає коментарів:

Дописати коментар